Menu

Pia Kjærsgaards ansigt

 

Vi bringer 12 tegninger, der er udtaget til karikatur-konkurrencen Pia Kjærgsaards ansigt.

Da kulturredaktør Flemming Rose fra Morgenavisen Jyllandsposten trykte de tolv berygtede tegninger af muslimernes profet i 2005, gjorde han et stort nummer ud af at fremmane et billede af en »frygt« for at afbilde Muhammed, uanset om den »hviler på et falsk grundlag eller ej« som han udtrykte det. Han fremhævede »Latterliggørelsen« og manglen på særlig hensyntagen til folks følelser som et betydningsfuldt træk ved vores demokrati og ytringsfrihed. Og resten er historie.

For nylig skabte Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard røre i medierne, da hun kaldte det ondsindet og usmageligt, at et par politikere fra Socialistisk Folkeparti var med i en 32.000 personer stor Facebook-gruppe, hvor nogle havde karikeret hende som nazist. Socialistisk Folkepartis partileder Villy Søvndal måtte undskylde offentligt overfor Pia Kjærsgaard. Da DR online rapporterer om billederne, ønsker de ikke at afbilde partilederen Pia Kjærsgaards ansigt men viser i stedet et billede uden hovede. Det samme gør en række andre medier, der slet ikke viser nogen af de billeder sagen drejer sig om. En førende blogger og debattør på Politiken fjerner de satiriske værker for at imødegå mediernes og Dansk Folkepartis reaktion. Siden partiets start har Dansk Folkeparti gennemført store mediekampagner med bid og satire rettet mod indvandrere, muslimer og profeten Muhammed, men der har aldrig været en eneste tilsvarende kampagne mod Pia Kjærsgaard og hendes allierede.

Denne selvcensur giver grund til bekymring, hvad enten den hviler på et falsk grundlag eller ej. Faktum er, at den findes, og at der sker en intimidering af det offentlige rum. Derfor har P77 udskrevet karikatur-konkurrencen »Pia Kjærsgaards ansigt«.

Latterliggørelsen

Det demokratiske samfund med ytringsfrihed afvises af nogle DF-politikere. Som Flemming Rose skrev om muslimers religiøse følelser i artiklen »Mohammeds ansigt« kan vi skrive om Dansk Folkepartis nationale følelser:

»De gør krav på en særstilling, når de insisterer på særlig hensyntagen til egne [nationale] følelser. Det er uforeneligt med et verdsligt demokrati og ytringsfrihed, hvor man må være rede til at finde sig i hån, spot og latterliggørelse. Det er bestemt ikke altid lige sympatisk og pænt at se på, og det betyder ikke, at [nationale] følelser for enhver pris skal gøres til grin, men det er underordnet i sammenhængen.

Det er således ikke tilfældigt, at folk i totalitære samfund ryger i fængsel for at fortælle vittigheder eller afbilde diktatorer kritisk. Det sker som regel med henvisning til, at det krænker folkets følelser. I Danmark er det ikke kommet så vidt, men de anførte eksempler viser, at vi er på vej ind på en glidebane, hvor ingen kan forudsige, hvad selvcensuren vil ende med.«

12 tegninger

Derfor har Netavisen P77 opfordret danske bladtegnere og andre satirikere til at tegne Pia Kjærsgaard, som de ser hende. Vi har modtaget ca. 30 bidrag på kun godt en uge, og vi bringer deres tegninger her på siden under eget navn på nær to bidragsydere, der foretrækker at være anonyme. De er: Benny Bartholdy, Margrethe S. Hansen, Mathias Justesen, Per Holm Knudsen, Klavs Moltzen, Sameh Niazy, Zeki Laurent Sadic, Rie Somo, Bo Torstensen, Carl-Erik Zølck, "Goodboy" som har fået lov at være anonym, og endelig en anden anonym bidragsyder fra Internettet.

Billederne er udvalgt ud fra princippet om én bidragsyder - én tegning. Derved er der gode bidrag, som ikke er kommet med fordi der skulle være plads til forskellige satirikere. Vi håber dog at bringe flere billeder i avisen ved førstkommende lejlighed.

Var P77 en trykt avis ville vi ligesom Jyllandsposten bringe »Pia Kjærsgaards Ansigt« som en helsides artikel med de 12 tegninger rundt om. I stedet viser vi billederne som en billedserie. God fornøjelse, og god ytringsfrihed!

Log In

Log in with Facebook

Forgot your password? / Forgot your username?