- Written by Margrethe Rasmussen
- Published in Danmark
- Read 12676 times
- font size decrease font size increase font size
Søren Espersen støtter investeringer i Kampdroner
Foto:Shakira 4 år forbrændt i et amerikansk drone-angreb.
Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen støtter investeringer i ubemandet kampdroner.
Mens mange danskere raser og findet det uetisk at en række danske pensionsselskaber, invester penge i udlandske virksomheder, der fremstiller ubemandet kampdroner, ser Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen anerledes på sagen - han er faktisk glad for den slags investeringer og skriver på Facebook at det er i orden med ham, hvis hans pensionsselskab invester i ubemandet kampdroner.
Facebook 2012- site/Søren Espersen -public
Ubemandet kampdroner har de seneste par år dræbt over 3.000 mennesker alene i Pakistan. Ubemandet kampdroner anvendes også i øjeblikket af Israel over Gaza.
Ifølge Dagbladet Informationen der henviser til en ny undersøgelse fra den britiske organisation Reprieve, har det danske pensionsselskab PensionDanmark investeret "op mod 125 millioner kroner i ti selskaber, som er centrale producenter af komponenter til kampdroner som Reaper og Predator."
Dagbladet Informationen skriver også at PensionDanmark langt fra det eneste pensionsselskab i Danmark der invester i ubemandet kampdroner.
"PensionDanmark er langtfra det eneste danske pensionsselskab, som har investeret i virksomhederne bag de kontroversielle droner.F.eks. investerer Nordea Liv & Pension i virksomhederne Cobham, Honeywell og Parker Hannifin, som producerer vitale komponenter til kampdronerne."
En række humanitær organisationer under FN og danske Amnesty International har fordømt og kritiseret anvendelsen af ubemandet Kampdroner uden for krigszoner.
Blandt danske politikere er der delte meninger om et forbud af investeringer i kampdroner.
De fleste finder dog investeringerne uetiske.
Danmarks udenrigsminister Villy Søvndal fra Socialistisk Folkeparti har udtalt følgende til Dagbladet Informationen "Om man skal investere i våbenproducerende virksomheder eller ej, er grundlæggende en etisk overvejelse, som det i sidste ende vil være op til den enkelte investor eller pensionsselskab at gøre sig, men jeg vil da stærkt opfordre til, at man tænker sig om – også når det gælder de etiske dimensioner af investeringerne,"
Læs mere:
Danske virksomheder spinder guld på international våbenindustri.